رویداد مالی چیست؟ + چند مثال

رویداد مالی چیست؟

رویداد مالی، معامله یا تراکنشی است که بر حسب فرض واحد پولی قابل اندازه‌گیری است و همچنین بر صورت‌های مالی تاثیرگذار است. به عبارت دیگر، رویداد مالی باید بر معادله حسابداری تاثیر گذار باشد.

Financial event

معادله حسابداری

دارایی = بدهی + حقوق مالکانه (سرمایه)

هر معامله یا رویدادی که بر امور مالی واحد تجاری تأثیر گذار است باید در دفتر روزنامه یا سیستم حسابداری ثبت شود. نمونه‌هایی از رویدادهای مالی شامل پرداخت حقوق به پرسنل، پرداخت سود سهام به سرمایه‌گذاران ، خرید مواد از یک تأمین‌کننده و فروش کالا به مشتری است.

رویداد مالی باید دارای دو شرط زیر باشد :

1- بتوانیم آن را بر حسب واحد پولی اندازه‌گیری کنیم.

2- بر معادله حسابداری تاثیر گذار باشد.

درک رویداد مالی

هر رویدادی که بر صورت‌های مالی شرکت تأثیر گذار است، می‌تواند رویداد مالی باشد. برای ثبت این رویدادها باید از معادله حسابداری پیروی کنیم، معادله حسابداری نشان می‌دهد که جمع بدهی‌ها و حقوق مالکانه (سرمایه) مساوی دارایی‌ها است. (دارایی‌ها = بدهی‌ها + حقوق مالکانه).

به عنوان مثال فروش کالا به طور نسیه، موجودی کالا را  کاهش می‌دهد و حساب‌های دریافتنی را افزایش می‌دهد. از آنجا که این معامله بر سود تأثیر گذار است، بر حقوق مالکانه نیز تأثیر دارد. به همین ترتیب، هزینه استهلاک، ارزش دفتری یک  دارایی را کاهش می‌دهد و سود خالص و سود انباشته را کاهش می‌دهد. بنابراین حقوق مالکانه را نیز کاهش می‌دهد.

رویدادهای مالی فقط آن دسته از رویدادهایی هستند که از نظر پولی قابل اندازه گیری باشند. رویدادهایی مانند بلایای طبیعی که به دارایی‌های شرکت آسیب می‌رسانند و میزان خسارت آنها را می‌توان از نظر پولی اندازه‌گیری کرد، ممکن است به عنوان رویدادهای مالی ثبت شوند.

همه اتفاقات تجاری، یک رویداد مالی نیستند. به عنوان مثال، امضای قرارداد تولید یا قرارداد اجاره معمولاً بر معادله حسابداری تاثیری ندارند.

همچنین، برخی از موارد را نمی‌توان به طور معقول از نظر پولی اندازه‌گیری کرد. به عنوان مثال، یک دعوی قضایی که در حال رسیدگی است و احتمال دارد تأثیری منفی بر  وضعیت مالی شرکت داشته باشد، شاید قابل ارزیابی پولی نباشد، بنابراین در صورت‌های مالی یا در دفاتر شرکت ثبت نمی‌شود.

رویدادهای مالی نیز می‌توانند بین بخش‌های مختلف یک شرکت اتفاق بیافتد. انتقال مواد از انبار اولیه به خط تولید، و انتقال کالای تولید شده به انبار کالای ساخته شده، نمونه‌ای از این رویدادها است.

تاثیر رویداد مالی بر حسابداری

همه رویدادها در سیستم حسابداری به عنوان یک ورودی در دفاتر حسابداری ثبت می‌شوند. طبق حسابداری دوطرفه، هر رویدادی باعث می‌شود به صورت همزمان یک حساب بدهکار و حساب بستانکار شود. به عنوان مثال، خرید موجودی کالا به صورت نقد، باعث می‌شود که حساب موجودی کالا بدهکار و حساب موجودی نقد بستانکار شود.

فقط رویدادهایی که مبلغ آنها قابل اندازه گیری باشند و بر معادله حسابداری تأثیر گذار باشند، رویدادهای مالی محسوب می‌شوند.

چند مثال برای رویداد مالی

  1.  فرض کنید شرکت سپاهان 10.000.000 ریال کالا به شرکت زاگرس  فروخته است، این یک رویداد مالی است، زیرا هم مبلغ آن قابل اندازه گیری است و هم بر معادله حسابداری تاثیر گذار است.
  2. فرض کنید شرکت پیمان بابت حقوق پرسنل خود در مردادماه 100.000.000 ریال پرداخت کرده است. این نیز یک رویداد مالی است، زیرا مبلغ آن قابل اندازه گیری است و هم بر معادله حسابداری تاثیر گذار است.
  3. به عنوان مثال دیگر، فرض کنید یک از مشتریان از شرکت شما شکایت می‌کند و برآورد می‌شود که دادگاه، شرکت شما را 200.000.000 ریال جریمه می‌کند. این یک رویداد مالی نیست، زیرا مبلغ آن به صورت قابل اتکا، قابل اندازه گیری نیست.

پیشنهاد عضویت در حسابیار

  • دوست عزیز.
  • شما با عضویت ویژه در حسابیار، می‌توانید به درس‌ها و آموزش‌ها دسترسی کامل داشته باشید.